maanantai 13. kesäkuuta 2011

Lukeminen kannattaa :)

Olen lukenut kirjaa Ari Turunen: Ei onnistu! Vastustamisen kulttuurihistoriaa. Siinä kerrotaan miten kautta aikojen on ihmiskunta vastustanut eri asioita. Asioita jotka tänään ovat meille päivänselviä esim. peseytyminen, peruna, tomaatti ja monta muuta.

Kun suomalaiset ovat maailman johtavia kahvin lipittäjiä, niin kahvin vastustamisesta lukeminen oli oikein hauskaa nykypäivän silmin katsottuna. Kahvista sanottiin vuonna 1679, "että se tempaa kaiken imunesteen mukaansa ja kuivattaa aivot ja munuaiset. Seurauksena on yleinen lamautuminen ja impotenssi." Myös kahvin piristävä vaikutus oli epäilyttävää. Sen uskottiin aiheuttavan "aiheetonta punettumista, ihottumaa ja finnejä, levottomuutta, kauhua, sydämen tykytystä, luonnotonta kehon kuumostusta, kiduttavaa pelkoa ja peräpukamia. Kaiken tämän tuloksena oli kuiva yskä, riutunut ruumis ja hapan ja tyytymätön sielu."

1781 Preussiin perustettiin kahvipoliisi, joka valvoi kahvin salakuljetusta ja saattoi preussilaiset takaisin oluen pariin :) Hildesheimin hiippakunta antoi julistuksen jossa kehuttiin "miten oluella kasvatetuista miehistä tuli  iloisia ja reippaita." Siksi kaikki kahviin liittyvät esineet piti hävittää.

Ajatelkaa miten hirveää :) ainetta kahvi on ollut.